Paziņojumi
Rēzeknes novada Maltas apvienības pārvaldes sešos pagastos 2023. gadā tika apkopotas senās receptes, kas 95 lappusēs aplūkojamas e-grāmatā “Ar gordu muti [nazkod i niule]”, kas skatāma vietnēs malta.lv un ozolaine.lv Izdevumā atradīsiet 85 receptes, kas nākušas no 50 saimnieču kulinārā pūra.
Tas nav fundamentāls pētījums, bet pirmais lielāks apkopojums, kurā pašlaik ir četras sadaļas: “Godruo klasika”, “Soldonī iedīni”, “Galis, duorzuoju i zyvu iedīni” un “Dzierīni”. Taču tika iesūtīts daudz citu recepšu, kas virza uz ieceri izdevumu papildināt ar saimnieču mūsdienīgotām un pašradītām receptēm.
Jauni tērpi tiks iegādāti projektā ,,Silmalas kultūras nama sieviešu vokālā ansambļa ,,Noskaņa" tērpu iegāde’’, Nr. 23-01-AL15-A019.2202-000029, kuru realizēt ir uzsākusi Rēzeknes novada pašvaldības ,,Maltas apvienības pārvalde” ES ELFLA programmas 2014.–2020. gadam apakšpasākuma 19.2. „Darbības īstenošana saskaņā ar sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju” aktivitātes 19.2.2. „Vietas potenciāla attīstības iniciatīvas” ietvaros.
Latgali visbiežāk asociē par tādiem ēdieniem kā guļbišņīki, asuškas, krupniks, golupci, pancks ar cimusu, griušļi, kļockas, mazliet atšķiroties to pagatavošanas receptēm vienā vai otrā vietā. Tomēr bez iepriekš nosauktajiem ēdieniem Latgalē vēl ir pieejams cits kulinārais mantojums, īpaši vietās, kur izsenis dzīvo dažādu tautību cilvēki, kur, iespējams, viņu vecāki un vecvecāki nebija tik turīgi, ēdienu gatavojot no tā laika rocības pieejamajiem produktiem, atbilstoši sezonai, izmantojot tos tā, lai nekas neietu zudumā.
Kāds kulinārais mantojums ir Maltas apvienības pagastos? Atbildi uz šo jautājumu sniedz Maltas apvienības pārvaldes realizētais projekts “Senču ēdienu tradīcijas Maltas apvienības pagastos”